Translation

Bons hàbits de circulació

1- Prepareu-vos la sortida
Consulteu la previsió meteorològica, el butlletí de perill d'allaus, el mapa de la zona i analitzeu el grup que us acompanya. Adapteu la sortida a aquestes variables i comuniqueu el vostre pla a algú extern. A l'hivern no sortiu mai sols.


2- Porteu el material adequat i feu pràctiques de rescat
Tots els membres del grup han de disposar de roba d'abric, mòbil, casc, DVA, SONDA i PALA i passar el control complet del DVA a l'inici de la sortida. No utilitzeu corretges als esquís ni dragoneres als bastons. Augmenten la probabilitat de quedar enterrats en cas d'allau. Valoreu l’adquisició d’Avalung, motxilla ABS, emissora, etc.


3- Manteniu una bona comunicació dins del grup
Penseu sempre què està canviant en el terreny, en la neu, en el grup i en vosaltres mateixos i compartiu-ho amb la resta.


4- Traceu sempre pel lloc més segur
Si és necessari, obriu la vostra pròpia traça abans de confiar en el criteri de desconeguts. Jugueu amb el terreny per reduir l'exposició (zones boscoses, pendents suaus, lloms i carenes).


5- Exposeu el mínim de persones al perill
Esquieu qualsevol pendent de més de 30º d’un en un, reuniu el grup sempre en llocs protegits i manteniu contacte visual, auditiu o per radio amb els vostres companys.

6- Penseu sempre en les conseqüències
Cal ser un expert per valorar l’estabilitat de la neu, però no per valorar les conseqüències. Valoreu sempre què passaria si es produís una allau al lloc i en el moment en que us trobeu. Tingueu pensada una ruta per escapar-vos.


7- Re-avalueu constantment les vostres decisions
Mantingueu els vostres objectius flexibles i estudieu rutes alternatives. Adapteu les vostres decisions a les condicions de cada moment.


8- Sigueu inquiets, formeu-vos i informeu-vos.
Sigueu capaços de tenir el vostre propi criteri. Sempre hi haurà coses noves per aprendre i noves experiències a compartir. Mai no sereu prou experts.


9- Sigueu conservadors
Les vostres decisions han de ser correctes el 99.99% de les ocasions. Per aconseguir-ho, cal donar un ampli marge a la incertesa.


10- Terreny, terreny i terreny
Quan la neu és el problema, trobareu la solució en el terreny. Interpreteu-lo a petita i gran escala, i aprofiteu la seva variabilitat per trobar l’opció més segura.

Back to top