Translation

Espais d’interès arquitectònic

Construccions pirinenques, arquitectura popular, civil i religiosa.

 
aineto esglesia sant roma

Aineto

Església de Sant Romà

Temple romànic (S.XII) d’una sola nau, ampliada amb una capella lateral no romànica. La coberta és de lloses de pissarra i el campanar és d’espadanya d’un sol ull amb dues campanes. La porta d’arc de mig punt s’obra en el mur lateral. En una excavació arqueològica feta en el seu interior es van descobrir tombes antropomorfes.
aineto forn

Aineto

Forn de pa

Petit edifici que servia com a forn de pa comunal del poble. Adossat a la capella de l’església romànica de Sant Romà, presenta dues parts: un primer cos que funcionava com a obrador del forn i, un segon cos adossat a la façana est, que corresponia al forn pròpiament dit.

Boldís Jussà

Església i capella

Església parroquial de Sant Pere (S.XVII), possiblement bastida sobre les ruïnes d’alguna església anterior. La capella romànica de Sant Pere és una petita construcció aïllada que possiblement es podia datar en el segle XII.
boldis sobira esglesia sant fruitos

Boldís Sobirà

Església de Sant Fruitós

Església del segle XVIII construïda sobre una església més antiga, segurament de l’alt medieval. El seu interior presenta una nau i quatre capelles laterals. La capçalera és rectangular i la coberta a tres vessants. Conserva el retaule barroc dedicat a Sant Fruitós.
lladorre castell

Lladorre

Castell de Lladorre

Davant del poble de Lladorre, a la riba dreta del riu, hi trobem les ruïnes d’un antic castell probablement de la segona meitat del segle XI. El recinte té una llargada de 43 metres i una amplada de 22 metres.
lladorre llobatera

Lladorre

Llobatera

Sortint del poble cap al nord, seguint camí vell, hi trobem un espai destinat a caçar llops. Al seu interior hi deixaven un tros de carn i els llops s’hi ficaven saltant des de la penya. Una vegada a dins no en podien sortir per la forma de les parets.
lleret forn

Lladorre

Forn de calç

Una construcció que té una part subterrània excavada al terra i revestida per un mur perimetral. S’omplia el forn de pedra calcària i mitjançant l’acció del foc es convertia en calç pel seu ús posterior en la construcció.
pont de tavascan

Tavascan

Pont de Tavascan

Fins el 1960 era l’únic pont per creuar el riu de Tavascan i unia la vila amb el raval. Assentat directament a base de pedra de pissarra lligada amb morter de calç, té un estil que sembla ser romànic tardà del segle XIII.
castell de tavascan

Tavascan

Castell de Tavascan

Objecte de excavació arqueològica des de l’any 2007, sembla que es va construir en un moment indeterminat entre segles XIII-XIV. La primera referència del castell és del 1373, amb motiu d’un plet entre dos nobles de la zona per la seva possessió.
 
Back to top