Translation

Informació general

[i font=”v38″ code=”f35a” size=”44px” onsize=”44px” color=”#303030″ oncolor=”#303030″ padding=”12px” onpadding=”12px” bgtype=”none” bg1=”#17d15b” bg2=”#12b542″ onbg1=”#ef4f37″ onbg2=”#d32721″ borderwidth = “1px” bordercolor = “transparent” borderstyle = “solid” borderradius = “50%” effect = “none” link = “” target = “self” align = “centre” margin = “0px 0px 0px 0px”]

La Vall de Tavascan

A l’extrem nord occidental del Pirineu de Lleida, just a l’epicentre del Parc Natural de L’Alt Pirineu, la vall de Tavascan és un indret d’alta muntanya de gran interès paisatgístic i cultural. Ofereix una inigualable oferta turística, així com tota mena de serveis adreçats a donar a conèixer els atractius d’aquesta extensa àrea natural.

Més de 50 llacs i estanys

Ja per sobre dels 2.000m hi trobem nombrosos llacs i estanys repartits per tota la capçalera de Tavascan. El llac de Certescan amb una profunditat de 100 metres és el llac mes gran de tot el Pirineu. Però tampoc desmereixen interès el Naorte, el Mariola, els estanys de Romedo o els estanys de la Gallina. Espais de bellesa inigualable i de visita obligada per al nouvingut.
estanys pirineus

Boscos, prats i pastures

A les cotes més baixes hi trobem boscos caducifolis, amb roure martinenc, freixe o avellaner, sempre altrenats amb prats de pastura i matollars dominats pel boix o boscos secundaris de pi roig.

Amb l’alçada, des dels 1.700 m fins més amunt dels 2.000 m, entrem al domini del pi negre, mentre que, als vessants obacs i fins als 1.800m hi creixen importants boscos d’avet. En l’estrat arbustiu s’hi troben espècies com el neret, el nabiu o el ginebró.

En els prats alpins, passats ja els 2.000m, pràcticament no hi créixen arbres, i és on s’hi troben algunes espècies de la flora alpina com la genciana.

cliserie pirineus
  • pi negre pirineusPi Negre
  • pi roig pirineusPi Roig
  • alzinars pirineusAlzinars
  • avellaner pirineusRouredes
  • faig pirineusFagedes
  • avet pirineusAvetoses
muntanyes pallars sobira

Una col.lecció de cims

La pràctica de l’alta muntanya és una de les activitats més interessants per conèixer els racons més profunds, verges i salvatges de la zona. Entre els cims més coneguts destaquen el Ventolau, el Mont-Roig, el Pic de Certescan o el Sotllo, el cim més alt de la regió i que supera per poc els 3.000 metres.

Tota mena de fauna

fauna pallars sobira
Els mamífers més representatius són l’isard, el senglar, la marmota alpina, la daina o el cabirol, aquests últims, introduïts durant la segona meitat del segle XX. També trobem l’ermini, l’esquirol i fins i tot algún cèrvol.
aus pallars sobira
De les casi 200 espècies de vertebrats que podem trobar, gairebé dues terceres parts són aus. Algunes de les més importants són el gall fer, la perdiu blanca, l’àliga daurada, el voltor i el trencalòs.
amfivis pallars sobira
Entre els amfibis, el tritó pirinenc és significatiu per la seva raresa, en canvi la granota roja és molt abundant. Cal anar en compte de no molestar a l’escurçó, un rèptil de mossegada verinosa però que no ataca mai si no se’l provoca.
peixos pirineus
A les aigües del parc la truita comú comparteix espai amb altres espècies piscícoles al·lòctones, alliberades anys enrere pels pescadors.

Pobles molt petits

El municipi de Lladorre és format pels pobles d’Aineto, Boldis Sobirà, Boldis Jussà, Lladorre mateix, Lleret i Tavascan. Petits llogarets on les cases són construccions tradicionals que han conservat tot l’encant i l’estructura originals.

A continuació, podeu veure una relació del nombre d’habitants per poble, dels 247 que hi han censats actualment.

pobles pallars sobira pobles pirineus
Back to top